Ότι περιλαμβάνει η Δωρεάν εγγραφή +ΕΠΙΠΛΕΟΝ
Kathimerini.com.cy
info@kathimerini.com.cy
Γράφει η Κυριακή Δασύρα
Με δυνατή γεύση καφέ και τη μεθυστική ένταση από το λικέρ και τη βότκα, αυτό δεν είναι ένα απλό ρολό, αλλά μια γιορτινή απόλαυση για το καλό μας τραπέζι.
Για το παντεσπάνι
80 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική3 αυγά50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις25 γρ. κακάο σε σκόνη2 κουτ. σούπας καφές εσπρέσο σε σκόνη1 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, πλήρεςζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
350 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά2 κουτ. σούπας λικέρ καφέ (π.χ. Kahlua)1 κουτ. σούπας βότκα1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
Για τη διακόσμηση
επιπλέον άχνη ζάχαρητρίμμα σοκολάταςΔιαδικασία Παντεσπάνι
Για να φτιάξουμε ρολό σοκολάτας με γέμιση κρέμα καφέ, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°.
Στη συνέχεια, ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ρηχό, μέτριο παραλληλόγραμμο ταψί.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα, για 10 λεπτά ή μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα με διπλάσιο όγκο από τον αρχικό.
Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σκόνη εσπρέσο και το γάλα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι να αναμειχθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα σε πάχος 1 εκ.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει κάπως.
Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας μια πολύ καθαρή και στεγνή βαμβακερή πετσέτα και την καλύπτουμε με ένα ίδιων διαστάσεων κομμάτι από χαρτί ψησίματος.
Κοσκινίζουμε λίγη ζάχαρη άχνη σε όλη την επιφάνεια του χαρτιού.
Βγάζουμε το ταψί με το παντεσπάνι από τον φούρνο και με μια γρήγορη και σταθερή κίνηση το αναποδογυρίζουμε πάνω από το χαρτί, ώστε το παντεσπάνι να πέσει πάνω του.
Αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί ψησίματος που είναι κολλημένο στο παντεσπάνι.
Ανασηκώνουμε την πετσέτα στη μία μακριά της άκρη και σπρώχνουμε το παντεσπάνι για να τυλιχτεί σε ρολό, όσο είναι ακόμα ζεστό (έτσι θα τυλιχτεί εύκολα, χωρίς να σπάσει και θα πάρει το σχήμα που θέλουμε).
Αφήνουμε το ρολό να κρυώσει εντελώς.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή κρέμα που να στέκεται. Συναρμολόγηση
Ξετυλίγουμε προσεκτικά το ρολό παντεσπάνι και απλώνουμε πάνω του ομοιόμορφα την κρέμα της γέμισης.
Τυλίγουμε ξανά σε ρολό, όχι πολύ σφιχτό, και πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με άχνη.
Αν θέλουμε, διακοσμούμε το ρολό σοκολάτας με γέμιση κρέμα καφέ, με τρίμμα σοκολάτας, που βρίσκουμε έτοιμο στα σούπερ μάρκετ ή το φτιάχνουμε μόνοι μας τρίβοντας κουβερτούρα της αρεσκείας μας, σε θερμοκρασία δωματίου, στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο στη στιγμή που δημοσιεύεται.
ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ