ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα φαγητά των «φτωχών» που βρήκαν τη θέση τους στο fine dining

Κάποτε, ήταν απλώς πιάτα της ανάγκης. Φαγητά που γεννήθηκαν από την έλλειψη και τη δημιουργικότητα των νοικοκυριών, όταν τα υλικά ήταν ελάχιστα και η φαντασία αναγκαία.

Ψάρι στον φούρνο με πατάτες

Διαλέγουμε ψάρι φρέσκο και της εποχής και το βάζουμε σκεπασμένο στο ταψί με πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, ντομάτα και μυρωδικά. Σχεδόν μόνο του γίνεται αυτό το ελαφρύ και νόστιμο φαγητό.

Πασχαλινά αυγά βαμμένα με πράσινο τσάι και ιβίσκο, βήμα βήμα

Τα αυγά θα φαίνονται πράσινα και θα έχουν «νερά» σαν μάρμαρο. Θα σας θυμίσουν το πέτρωμα μαλαχίτη ή τον πλανήτη Γη όπως φαίνεται από το διάστημα. Προμηθευτείτε λευκά αυγά για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Μπανανόψωμο με σοκολάτα και ταχίνι

Η ιδιοκτήτρια του micro-bakery «Fika» μας έδωσε τη συνταγή της για αυτό το banana bread με ταχίνι, ένα σνακ δυναμωτικό και θρεπτικό, για όλες τις ηλικίες.

Σπανακόρυζο με μπλε τυρί

Μπορείτε να βάλετε όποιο μπλε τυρί σας αρέσει, όπως ροκφόρ, γκοργκοντζόλα αλλά και το δικό μας μακεδονικό μπλε τυρί. Το κλασικό σπανακόρυζο παίρνει άλλη διάσταση!

Φτιάχνουμε τσιγαρίδες, έναν συγκλονιστικό μεζέ

Περιστρέφω τον διακόπτη της ηλεκτρικής κουζίνας, σαν να αναζητώ στην κεραμική της εστία κάποια πειρατική ραδιοφωνική συχνότητα. Ανεβαίνω στον Χορτιάτη. Η κατσαρόλα μου ακουμπάει σε πυκνωτές και λυχνίες, νομίζω πως καίει σε βραχέα κύματα. Με αυτά τα ζεστά κύματα σιγολιώνω στην κατσαρόλα λεπτά φύλλα χοιρινού λίπους, πυκνά λευκά, με μια επιμελώς ελάχιστη παρουσία κρέατος πάνω τους. Έχουμε δρόμο μπροστά μέχρι να δούμε τις τσιγαρίδες να γλυκοκαβουρδίζονται στο λαρδί τους. Προσθέτω αλάτι λίγο παραπάνω από τη συνταγή μου.

Κοτόπουλο σοφρίτο

Το σοφρίτο το έχουμε συνηθίσει με μοσχάρι, αλλά δοκιμάστε το και με κοτόπουλο. Είναι εύκολο, γρήγορο και απίθανα αρωματικό και ζουμερό. Το συνοδεύουμε ιδανικά με έναν αφράτο πουρέ πατάτας.

Έρχεται το τέλος της Dubai Chocolate;

Θα έρθει το τέλος του trend της viral σοκολάτας που έγινε staple γεύση σε πολλά γλυκά;

Ριγκατόνι με λουκάνικα και βασιλικό

Θα προμηθευτούμε ριγκατόνι, ώστε η πλούσια ντοματένια σάλτσα να κολλήσει στις αυλακιές τους και να τρυπώσει μέσα στο κενό που σχηματίζεται με το κυλινδρικό τους σχήμα. Έτσι θα απολαύσουμε μια λαχταριστή μακαρονάδα με ζουμερές ντομάτες και ρωμαλέα, χωριάτικα λουκάνικα.

Λικέρ κυδώνι

Από τα πιο κλασικά και τα πιο μυρωδάτα λικέρ της εποχής. Τα κυδώνια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ώριμα, κίτρινα και περιποιημένα.

Ρολό σοκολάτας με γέμιση κρέμα καφέ

Με δυνατή γεύση καφέ και τη μεθυστική ένταση από το λικέρ και τη βότκα, αυτό δεν είναι ένα απλό ρολό, αλλά μια γιορτινή απόλαυση για το καλό μας τραπέζι.

Φιλέτο σολομού στον φούρνο με πορτοκάλια και κουκουνάρι

Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα σκουπίζουμε καλά και τα ξύνουμε ελαφρά – κρατάμε το ξύσμα για να το χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια. Τα κόβουμε σε φέτες πάχους 3 χιλιοστών.

Χειροποίητος τραχανάς, γλυκός, αλευρένιος

Ηπιο απλή εκδοχή τραχανά για τις χειμωνιάτικες σούπες μας ετοιμάζεται πολύ εύκολα. Αναζητήστε το ειδικό κόσκινο για τραχανά, που σε πολλές περιοχές της Ηπείρου είναι γνωστό και ως «νιριάν» (σε πολλά καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας, κυρίως στην οδό Αθηνάς), για να τρίψετε τα μεγάλα κομμάτια της ζύμης (εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε τη χοντρή πλευρά του τρίφτη) και ακολουθήστε τα βήματα της συνταγής που μας έδωσε ο Ηπειρώτης σεφ Παναγιώτης Σιαφάκας

Κουνέλι στιφάδο με καστανό ρύζι και κάστανα

Χειμωνιάτικο τραπέζι χωρίς ένα πλούσιο, σαλτσιστό στιφάδο δεν γίνεται. Κρασάτο και πληθωρικό, ζητά ένα δυνατό κόκκινο κρασί, τόσο για το μαρινάρισμά του όσο και στο μαγείρεμα – αλλά και στο ποτήρι. Το καστανό ρύζι που το συνοδεύει έχει ρωμαλέα νοστιμιά και είναι απείρως προτιμότερο από το απλό λευκό.

Χορτόπιτα αρωματικότατη

Πιο αρωματική και γλυκόφαγη χορτόπιτα δε θα έχετε ξαναφάει. Φροντίστε μόνο να χρησιμοποιήσετε όλα ανεξαιρέτως τα χορταρικά που αναφέρει η συνταγή.

Ξερά φρούτα γεμιστά με κιμά και κουκουνάρι

Ένα απίθανο μεζεδάκι για το πρώτο ποτό πριν περάσετε στο γιορτινό τραπέζι είναι αυτά τα ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα που γεμίζονται με μυρωδάτο ανάμεικτο κιμά.

Κοτόσουπα με λαχανικά

Όταν το κρύο γίνεται πιο έντονο, λίγα πράγματα είναι τόσο παρήγορα όσο ένα πιάτο αχνιστής κοτόσουπας. Εδώ τη φτιάχνουμε με φρέσκα λαχανικά, αρωματικό ζωμό και τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου.

Ρολό κοτόπουλο με κρασάτη σάλτσα κυδωνιού

Μια εύκολη συνταγή για ρολό κοτόπουλο με πλούσια σάλτσα κυδωνιού που έχει ως βάση το κρασί, ένα φαγητό ιδανικό για το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.

Πουργούρι χριστουγεννιάτικο

Ο παραδοσιακός τραχανάς, το πουργούρι, το χαλλούμι, το χοιρομέρι, η κουμανταρία και τα κυπριακά γλυκά, συνδυασμένα σε ένα ασυνήθιστο χριστουγεννιάτικο μενού.

Treacle tart: η αγαπημένη τάρτα του Χάρι Πότερ

Όσοι έχετε διαβάσει τα βιβλία του Χάρι Πότερ ή έχετε δει τη σειρά ταινιών, θα την ξέρετε σίγουρα: είναι η αγαπημένη τάρτα του Χάρι και της παρέας του και ένα από τα πιο κλασικά γλυκίσματα των Βρετανών. Η θρυπτή και βουτυρένια ζύμη της βάσης γεμίζει με σιρόπι καραμέλας, γνωστό ως golden syrup ή treacle, όπως το λένε οι παραδοσιακοί Βρετανοί.

Κριθαρότο με γαρίδες, χαλούμι και πάστα τρούφας

Είναι από τα πιάτα μου που αγαπώ πολύ. Εμπνευσμένο από ένα ταξίδι στα ελληνικά νησιά. Η συνταγή συνδυάζει το παραδοσιακό μας χαλούμι και κριθαράκι μαζί με γαρίδες και τρούφα. Αν δεν βρείτε πάστα τρούφας μπορείτε να βάλετε ένα κουταλάκι λάδι τρούφας, κι αυτό θα του δώσει τη γεύση και τη μυρωδιά που χρειάζεται.

Κέικ τιραμισού και βανίλια

Ένα κέικ ελαφρά σιροπιαστό με καφέ και εμπλουτισμένο με κομμάτια σοκολάτας. Το γλάσο του πλούσιο και εύκολο. Αυτό το κέικ είναι εύκολο και τόσο νόστιμο!

Σαλάτα burrata με ντοματίνια

Το μυστικό γι’ αυτή την υπέροχη σαλάτα είναι τα ποιοτικά υλικά. Χρησιμοποιήστε την καλύτερη burrata που μπορείτε να βρείτε. Αν πάλι δυσκολεύστε, μπορείτε να βάλετε φρέσκια μοτσαρέλα σε άλμη. Διαλέξτε ζουμερά ντοματίνια, φρέσκα φύλλα βασιλικού και ποιοτικό ελαιόλαδο.

Εννιά ψαγμένα delivery για τον τελικό της Eurovision

Τελικός Εurovision απόψε και οι λάτρεις του διαγωνισμού έχουν ετοιμαστεί ήδη για τη μεγάλη βραδιά

Σκορδαλιά: Γεύση, μνήμη και ιστορία στο εορταστικό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου αποτελεί ιερή μέρα για το ελληνικό έθνος, σηματοδοτώντας την επέτειο της Επανάστασης του 1821. Εκτός από τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, η γιορτή αυτή φέρει και μια ξεχωριστή γευστική ταυτότητα, με την σκορδαλιά να πρωταγωνιστεί στο εορταστικό τραπέζι.

Ενα πολύ διαφορετικό, γκουρμέ μενού για την Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά και ξάστερα πρέπει να δηλώσω ότι η Καθαρά Δευτέρα έχει για μένα μια μελαγχολία, που ίσως πηγάζει από το ότι ποτέ δεν κατάφερα να πετάξω τόσο ψηλά τον χαρταετό μου και να στείλω γράμμα στους ουρανούς! Τη βρίσκω επίσης μια ημέρα κοπιαστικής προετοιμασίας μεζέδων επί μεζέδων, που απαιτεί πολύωρη παραμονή στην κουζίνα. Δύσκολη ημέρα και για οινικά ταιριάσματα, γιατί πώς να συνταιριάξεις σε ένα ποτήρι τόσες ετερόκλητες γεύσεις;

Κι όμως, τα ζυμαρικά και το ρύζι την επόμενη μέρα είναι πιο υγιεινά

Μπορούν περισσεύματα να είναι πιο ευεργετικά για τον οργανισμό από ό,τι το φαγητό την ώρα που βγήκε από την κατσαρόλα; Στην περίπτωση του ρυζιού, των ζυμαρικών και της πατάτας μπορούν. Τα χτεσινά… κερδίζουν την παρτίδα. Αν τα αφήσουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο, στην ουσία τα ενισχύουμε: την επόμενη μέρα ένα μέρος του αμύλου που περιέχουν θα έχει μετατραπεί σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει πολλαπλά ωφέλη για τον οργανισμό.

Πράσινοι χυμοί: Tα οφέλη και οι λόγοι που πρέπει να τους καταναλώνουμε

Οι πράσινοι χυμοί έχουν κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο της υγιεινής διατροφής, με τη φρεσκάδα και τα θρεπτικά τους συστατικά να κάνουν «θόρυβο» στον χώρο της υγιεινής διατροφής.

Detox smoothie με πορτοκάλι και κουρκουμά

Ένα twist στο κλασικό smoothie πορτοκαλιού!

Τα breakfast oats της Άντρης μου

Μόνο η Άντρη μου θα μπορούσε να γράψει αυτή τη σούπερ υγιεινή συνταγή για breakfast oats. Η Άντρη, όπου τα σπορ της είναι η αναρρίχηση και το παρκούρ, είναι αυστηρή vegan, με ψηλά αισθήματα αγάπης για το περιβάλλον, τα υλικά, την φύση της Κύπρου και τους ανθρώπους της. Η πιο κάτω η συνταγή είναι το δικό της power πρωινό.

Σεμιφρέντο με γιαούρτι, πορτοκάλι και βύσσινο

Αυτό το semifreddo φτιάχνετε χωρίς μηχανή παγωτού, οπότε είναι ένα εξαιρετικά εύκολο καλοκαιρινό επιδόρπιο για να έχετε στο «ρεπερτόριο» του μενού σας. Αυτό το γλυκό φαίνεται ιδιαίτερα όμορφο αν φτιαχτεί σε ένα ορθογώνιο ταψί με μοτίβο. Ιδανικό για μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα.

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο στη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Entipi Ekdosi Title

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο στη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ